CO2 – en beprövad teknik
I Sverige finns det ca 260 konstfrusna ishallar. Fem av dem har CO2-system i drift.
Gimo Ishall blev landets första ishall med CO2-teknik. Sedan dess har ytterligare fyra ishallar tillkommit: Vida Arena i Växjö, Testbovallen i Gävle och Lödöseborgs ishall i Lilla Edet samt Bachohallen i Enköping. Under 2017 kommer ytterligare hallar att tas i drift bl a en helt nybyggd hall i Enköping.
Tekniken har funnits länge!
Koldioxid (CO2) är det medium och den teknik som används i kyl- och frysdiskar i mer eller mindre alla livsmedelsbutiker som nyproduceras eller byggs om idag. I Europa finns omkring femtusen system i allt från små till stora livsmedelsbutiker. CO2 används även i tiotusentals läskkylare runt om i världen, kyllager m m. Inom värmepumpar har det slagit igenom för småskalig tappvarmvattenvärmning och fram till idag har över sju miljoner system tillverkats – huvudsakligen i Japan.
I Kanada har CO2 använts i ishallar sen 2010 och där finns det idag 15-20 anläggningar i drift.
Tekniken är mycket väl beprövad sedan två decennier tillbaka.
Fördelarna är många
Koldioxid (CO2)-tekniken är ett naturligt och icke giftigt köldmedium. Det är energieffektivt och har mycket bra värmeåtervinningsegenskaper. Dessutom är det platseffektivt med låga ljudnivåer. Kompetensen bland leverantörer och serviceföretag är hög och servicekostnaderna är låga.
CO2-tekniken medför två olika lösningar
CO2-tekniken kan utföras på olika sätt i en ishall. Dels som ett direkt system som pumpar CO2 direkt i pisten, dels som ett indirekt system där CO2 används för att kyla en köldbärare som cirkuleras i ispisten på samma sätt som i dag sker med gammaldags ammoniakteknik.
Det första alternativet är oftast det bästa alternativet (direkt expansion i banan) när en pist byggs ny eller renoveras. Det senare alternativet gäller när pisten inte behöver åtgärdas.
Varför finns det bara fem CO2 isbanor I Sverige?
Varför har inte tekniken slagit genom när den är så väl beprövad och har så många fördelar?
Förklaringen är att ishallar är en relativt liten marknad. Dessutom har de befintliga hallarna haft en mycket lång livslängd även om det är väldigt många som nu behöver åtgärdas.
Det är anledningen till att vi fram till nu inte sett samma explosionsartade genomslag av CO2-tekniken inom det segmentet som vi ser inom te x livsmedelsindustrin och i våra livsmedelsbutiker. Men med det framgångsrika facit de första anläggningarna nu kan visa upp borde CO2-teknik fortsättningsvis vara det självklara valet för kommuner och föreningar som ska bygga nytt eller renovera.