Bakgrund

Ammoniak eller CO2
Ammoniak har i många år varit det dominerande köldmediet för isbanor i Sverige. Den första banan som byggdes i Sverige uppfördes 1939. Det var en utomhusbana på Stockholms stadium. Banan var byggd med kraftiga stålrör och hade ammoniak direkt i rören. De flesta banor som byggdes ända fram till 70-talet var utomhusbanor där man kunde tillåta direktexpansion.

Ishockeyn drev fram inomhushallarna
När ishockeysporten växte i populäritet började allt fler klubbar kräva att få spela inomhus. Därmed fick vi en kraftig tillväxt av nya ishallar. Många gånger var det äldre utomhusbanor som byggdes om till ishallar. Att använda ammoniak direkt i banan var inte tillåtet.

Från stål till plast
Kylsystemen gjordes om till indirekt system med en saltlösning som köldbärare och förbilligades genom att byta ut stålrören mot plastslang. Det här var inte heller någon bra lösning då de mjuka plastslangarna som låg i grus ofta skadades av ismaskinen. Dessutom ville man utnyttja hallarna till andra evenemang som inte behövde is och då blev ingjutning nödvändig.

En dyr historia
Övergången till indirekta system medförde en extra värmeväxling och därmed ökad energiförbrukning. I Södertälje byggdes en hall med stålrör i banan och R22 som köldmedium. Nackdelen var att svetsning av rör var en dyrbar historia och fyllningen med R22 var över 2 ton. Något som ökade kostnaden mot den billiga ammoniaken. I dag skulle det inte vara aktuellt över huvud taget med ett syntetiskt köldmedium, med tanke på den yttre miljön.

Från energiförbrukning till energibesparing
En faktor som påverkar valet av kylsystem är energiförbrukningen. Med stigande energipriser och för miljöns skull måste vi ta tillvara den värme som avges när vi fryser våra isbanor. Behovet av värme gäller inte bara uppvärmning av hall och lokaler utan också te x tappvarmvatten och läggvatten för ismaskin.

Energi kostar pengar
Energiförbrukningen för en hall som värms till ca 10 °C är 1 000 000 kWh, vilket motsvarar drygt lika många kronor. Detta är en siffra som är viktig när man väljer kylanläggning.

CO2 erbjuder en modern och säker lösning
I Gimo har det byggts en ishall där CO2 använts som köldmedium direkt i banrören. Anläggningen gjordes i konkurrens med ett anbud på en ammoniakanläggning som var kompletterad med en värmepump. Det visade sig att CO2 tekniken var klart konkurrenskraftig.

Ny effektiv teknik reducerar energiförbrukningen med upp till 60%
Ny teknik med banrör i koppar, geolager för att ha möjlighet att köra anläggning när behov inte finns, borrhål där värme kan lagras vid hög utomhustemperatur och fjärrstyrning av hela totala installationen gör att energiförbrukningen kan reducerades med 60 %.

Många Fördelar med en CO2 anläggning?
• Temperaturen vid uppvärmning av vatten kan hållas vid ca 60 °C.
• Hela kondensoreffekten kan tas till vara.
• Banrör läggs utan skarvning i banan.
• Lägre underhållskostnad än för ammoniak anläggning.
• Inte giftigt eller panikframkallande.
• Bra kapacitetsreglering med flera små maskiner
Den moderna styr & reglertekniken ger också möjlighet till fjärrövervakning av anläggningen, vilket gör att man bättre kan energioptimera anläggningen vid olika driftfall. Man kan också avhjälpa många fel utan att vara på plats, vilket minskar servicekostnaden.

© Copyright 2016 - Industri & Laboratoriekyl AB